Polityka prywatności uczestnika.

KIM JESTEŚMY.

Launchpad Research Limited to agencja badawcza z siedzibą w Wielkiej Brytanii. Zarejestrowano w Anglii i Walii pod numerem: 4403337

 

JAKIE DANE OSOBOWE BĘDZIE ZWYKLE GROMADZONE?

Będziemy gromadzić dane osobowe uczestników badań i potencjalnych uczestników do celów badań rynkowych prowadzonych przez Launchpad Research lub naszych klientów. Uczestnicy zazwyczaj składają się z respondentów ankiety, testerów produktów, panelistów badawczych, rozmówców telefonicznych i bezpośrednich, uczestników grup fokusowych, respondentów w dyskusjach online i członków społeczności online. Podstawą prawną zbierania danych osobowych jest zgoda.

Prowadząc działalność badawczą, możemy żądać od Ciebie i gromadzić, za Twoją dobrowolną zgodą, informacje i dane, takie jak:

  • Informacje kontaktowe [np. Imię i nazwisko, stanowisko, adres e-mail i / lub numer telefonu]

  • Informacje społeczno-demograficzne [np. Płeć, wynagrodzenie i wiek]

  • Charakterystyczne informacje związane z kontekstem badawczym [np. Wykorzystanie produktu, marki lub usługi itp.]

  • Wrażliwe dane osobowe [np. Stan zdrowia, pochodzenie rasowe lub etniczne, poglądy polityczne, dane biometryczne itp.]

  • Adres IP, typ przeglądarki, rozmiar ekranu i inne podstawowe dane [np. Z działań online]

  • Fotografie i nagrania wideo

  • dane bankowe

Aby zaprosić potencjalnych uczestników do udziału w działaniach badawczych, możemy również zbierać informacje kontaktowe, które są bezpłatnie dostępne w Internecie. (Na przykład możemy gromadzić dane kontaktowe osób zajmujących określone stanowiska w określonych typach organizacji, abyśmy mogli zaprosić je do udziału w podstawowych działaniach badawczych).

 

W JAKI SPOSÓB BĘDZIE WYKORZYSTANE TWOJE DANE OSOBOWE?

Nie jest naszym celem sprzedaż ani promocja czegokolwiek. Zbieramy informacje i dane o szerokim zakresie tematycznym w ramach usług badania rynku, które świadczymy dla naszych klientów. Dane są wykorzystywane, aby pomóc klientom w opracowywaniu i ulepszaniu produktów i usług oraz dostarczaniu informacji na temat rynku. Odpowiedzi będą traktowane jako poufne, chyba że wyrazisz zgodę na identyfikację.

Aby wypełnić nasz obowiązek świadczenia usług badania rynku naszym klientom, możemy wykorzystywać Twoje dane:

  • Zapraszać do udziału w badaniach

  • Prowadzenie i dostarczanie badań rynkowych, w tym przeprowadzanie badań podstawowych [np. Ankiety, wywiady, wizyty domowe i grupy fokusowe] oraz analizy w celu wypełnienia naszej umowy z klientami

  • Aby wspierać wyniki badań

  • Aby potwierdzić szczegóły badań, w których zgodziłeś się wziąć udział

  • Aby przypomnieć Ci o działaniach badawczych, które wymagają ukończenia dla projektów, w których jesteś aktywnie zaangażowany

  • W celach jakościowych, aby zweryfikować odpowiedzi / opinie, które podałeś w ostatnim badaniu, które przeprowadziliśmy (jeśli wyraziłeś na to zgodę)

  • Aby zaktualizować nasze rejestry i upewnić się, że Twoje dane osobowe są poprawne (dotyczy osób, które zgadzają się być częścią trwającej społeczności lub panelu)

  • Aby powiadomić Cię, jeśli wygrałeś loterię nagród administrowaną przez Launchpad Research lub aby zapewnić Ci zachętę do wzięcia udziału w badaniu naukowym

  • Od czasu do czasu, za Twoją zgodą, możemy udostępniać dane osobowe naszym klientom, ankieterom i przełożonym w celu wypełnienia naszych usług i zobowiązania umownego w zakresie świadczenia usług badania rynku

 

NASZE ZAPROSZENIA I WNIOSKI BADAWCZE

Gdy zostaniesz zaproszony do udziału w badaniach, stanie się tak, ponieważ:

  • Zezwoliłeś firmie na dostarczenie Twoich danych do Launchpad Research w celach badawczych

  • Brałeś udział w poprzednich badaniach prowadzonych przez Launchpad Research i udzieliłeś zgody na kontakt w przyszłości w celach badawczych

  • Zostałeś zwerbowany przez ankietera lub rekruterę reprezentującego Launchpad Research i dobrowolnie wyraziłeś zgodę na udział w badaniach rynkowych

  • Swobodnie zarejestrowałeś się na Launchpanel.co.uk, LaunchPilot.co.uk lub zewnętrznym dostawcy panelu badawczego i wyraziłeś zgodę na kontakt z Launchpad Research w celu przeprowadzenia badań rynkowych

Nigdy świadomie nie zapraszamy dzieci poniżej 16 roku życia do udziału w badaniach naukowych bez podjęcia środków zapewniających odpowiednią zgodę rodzica lub opiekuna.

 

BEZPIECZEŃSTWO I DANE OSOBOWE

Nie wykonujemy żadnego niewidocznego przetwarzania danych z Twojego komputera. Będziemy gromadzić i wykorzystywać dane osobowe zgodnie z niniejszą polityką tylko w zakresie uznanym za niezbędne do realizacji naszych uzasadnionych celów biznesowych i będziemy utrzymywać odpowiednie zabezpieczenia, aby zapewnić bezpieczeństwo, integralność, dokładność i prywatność przekazanych przez Ciebie informacji.

 

KIEDY MOŻEMY KORZYSTAĆ Z TWOICH DANYCH OSOBOWYCH

Zbieramy i wykorzystujemy Twoje dane w następujących sytuacjach:

  • Tam, gdzie uważamy, że konieczne jest wykorzystanie Twoich danych w celu wypełnienia obowiązku prawnego

  • Gdzie mamy twoją zgodę

  • Tam, gdzie wykorzystanie Twoich danych jest konieczne, abyśmy mogli świadczyć usługi badania rynku naszym klientom

 

JAK DŁUGO PRZECHOWUJEMY TWOJE INFORMACJE?

Będziemy przechowywać Twoje dane tak długo, jak będzie to konieczne do realizacji celów, które opisujemy w niniejszej polityce. Z reguły jednak będziemy przechowywać informacje podane podczas rekrutacji i podczas zbierania danych przez 3 miesiące po dostarczeniu badania naszemu klientowi i / lub rozliczeniu faktury.

 

KOMU UDOSTĘPNIAMY TWOJE INFORMACJE?

Wszystkie dane badawcze są traktowane anonimowo, chyba że wyraziłeś zgodę na identyfikację.

Za Twoją zgodą możemy udostępniać Twoje dane osobowe klientom w celach wymienionych w sekcji „W jaki sposób będą wykorzystywane Twoje dane osobowe”. Niektóre z naszych projektów badawczych obejmują współpracę z dostawcami zewnętrznymi, takimi jak agencje zagraniczne, dostawcy paneli, osoby dokonujące transkrypcji, specjalistyczne firmy konsultingowe w zakresie badań lub usługodawcy w terenie. W przypadkach, gdy strony trzecie są zaangażowane w realizację projektu badawczego, możemy udostępniać dane osobowe z projektu badawczego, w którym zgodziłeś się uczestniczyć, w ramach końcowego produktu.

Pod warunkiem uzyskania Twojej świadomej zgody, możemy nagrywać wywiady i grupy fokusowe wideo i / lub audio lub prosić uczestników o przesyłanie blogów lub vlogów w ramach projektu badawczego. W niektórych przypadkach mogą być one udostępniane w całości lub w części klientowi w celu wsparcia spostrzeżeń badawczych. Materiał filmowy może być również wykorzystany do uzyskania transkrypcji, zapewniając w ten sposób dokładny zapis dyskusji do celów analizy. Czasami na etapie rekrutacji możemy poprosić Cię o Twoją wyraźną zgodę na wykorzystanie materiałów wideo i obrazów dostarczonych przez Ciebie w ramach projektu badawczego w celach marketingowych. Odmowa wyrażenia zgody w celach marketingowych nie ogranicza możliwości udziału w projektach badawczych.

Zgodnie z Kodeksem postępowania MRS będziemy udostępniać klientom anonimowe komentarze do ankiet / wywiadów, ale żadne pisemne komentarze nie są przypisywane żadnej osobie ani organizacji.

 

PRZEKAZYWANIE TWOICH INFORMACJI MIĘDZYNARODOWO

Twoje dane osobowe mogą być przekazywane za granicę. Czasami będziemy musieli przesłać Twoje dane z Wielkiej Brytanii, na przykład do usługodawców i klientów z zagranicy. Kraje, do których przekazujemy informacje, mogą mieć różne standardy kontroli wykorzystania i ochrony Twoich informacji.

Będziemy wysyłać dane osobowe poza EOG tylko wtedy, gdy firma otrzymująca chroni dane osobowe w taki sam sposób, jakby miała siedzibę w EOG. Oznacza to, że wyślemy dane osobowe do kraju spoza EOG tylko wtedy, gdy:

  1. brytyjskie RODO ustaliło, że odpowiedni kraj spoza EOG zapewnia odpowiedni poziom ochrony danych osobowych

  2. zgodnie z umową między nami a odpowiednią firmą z siedzibą w kraju spoza EOG, która zawiera klauzule ochrony danych przyjęte lub zatwierdzone przez RODO w Wielkiej Brytanii, lub

  3. wysyłamy dane do USA zgodnie z Tarczą Prywatności

 

TWOJE PRAWA

Masz prawo do:

  • Uzyskaj dostęp do swoich danych osobowych przechowywanych przez Launchpad Research

  • Poproś o sprostowanie swoich danych osobowych, jeśli uważasz, że są one nieprawidłowe

  • Zostać zapomnianym; a Twoje dane osobowe zostaną usunięte i usunięte

  • Poproś o ograniczenie przetwarzania Twoich danych osobowych

  • Cofnąć zgodę w dowolnym momencie na przetwarzanie swoich danych

 

Nie ma żadnych ustawowych ani umownych wymogów dotyczących podawania danych osobowych.

Jeśli chcesz wyświetlić, zmienić lub usunąć swoje dane osobowe, które przechowujemy, lub sprzeciwić się przetwarzaniu lub wycofać zgodę, wyślij e-mail na adres dpo@launchpadresearch.com lub zadzwoń pod numer +44 191 2504550

 

Launchpad Research jest Partnerem Towarzystwa Badań Rynku [MRS] i jest zarejestrowany pod numerem rejestracyjnym Biura Komisarza ds. Informacji: Z2068438 i jako taki przestrzega ustawy o ochronie danych z 2018 r., Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych [UKGDPR] oraz Kodeksu postępowania MRS . Jeśli chcesz, możesz skontaktować się z Market Research Society [https://mrs.org.uk], aby zapytać o swoje prawa lub złożyć skargę. Masz również prawo do złożenia skargi do Information Commissioner's Office [ICO], organu nadzorczego w Wielkiej Brytanii zajmującego się ochroną danych.

 

TESTOWANIE PRODUKTU

Wyrażając zgodę na udział w teście produktu, zgadzasz się przestrzegać Warunków Uczestnika

 

Niniejsza polityka została sprawdzona i zaktualizowana 5 stycznia 2021 r.